Když jsem byla malá, nesnášela jsem zeleninové saláty, ale postupem času si je velmi oblíbila a dnes jsou pravidelnou součástí mého jídelníčku. Rychlá večeře, záchranný oběd do práce i skvělý doplněk k ranním vajíčkům. Říkáte si, že jsou saláty nuda? Nemusí to být vždycky jen o balkánském sýru a nakrájených rajčatech. Mám pro vás 3 tipy na saláty, které vás budou bavit.
SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
Co budete potřebovat
Jak na to
1. Do misky vložte omytý špenát. Nakrájejte rajčátka a přidejte je ke špenátu. V malé mističce rozmíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, trošku balsamica, med, sůl a pepř – vše by se mělo spojit. Poté přilijte trošku vody (cca 3 lžíce) a ochutnávejte. Přidejte to, co vám v chuti chybí a máte rádi – já si zálivku připravuji sladko-kyselou a mám v ní ráda hodně pepře.
2. Připravte si větší hrnec, do kterého dejte cca 1 litr vody. Přiveďte vodu k varu a v mezičase si rozklepněte vejce do hrnečku. Jakmile se začne voda vařit, roztočte ji opatrně lžící a vytvořte vír. Doprostřed nechte spadnout vajíčko a po okrajích vodou dále točte, dokud se vejce nezatáhne. Celkem vaříme cca 2,5 minuty.
3. Připravený salát zalijte zálivkou a pořádně promíchejte. Přisypejte také nastrouhaný sýr Cheddar. Přendejte si do misky, ze které vám nejvíce chutná a nahoru umístěte vejce. Nakonec vajíčko rozřízněte a dochuťte solí a pepřem.
SALÁT S OPÉKANOU CUKETOU, PAPRIKOU A CHORIZEM
Co budete potřebovat
Jak na to
1. Chorizo si nakrájejte na stejnoměrná kolečka. Papriku pokrájejte na podlouhlé kousky, cuketu na kolečka a cibuli na plátky. Připravte si pánev s troškou oleje. Chorizo trochu tuku pustí, a tak stačí opravdu maličko. Pánev rozehřejeme. Nejprve přidejte Chorizo, lehce opečte a přidejte nakrájenou cibuli a papriku. Ochuťte solí, pepřem a můžete přidat i trošku chilli koření. Na pánvi pravidelně promíchávejte a opékejte cca 5 minut tak, aby paprika změkla jen lehce. Poté odstavte ze sporáku a nechte 10 minut vychladnout.
2. Do mísy si natrhejte připravené saláty a přidejte připravenou směs z pánve. Promíchejte a dochuťte tak, jak máte nejraději.
SALÁT S JAHODAMI, VLAŠSKÝMI OŘECHY A KOZÍM SÝREM
Co budete potřebovat
Jak na to
1. Nastavte troubu na grilování a rozehřejte. Do alobalu si zabalte kozí sýr a dejte jej grilovat. Pokud vám kozí sýr, stejně jako mě, nechutná, můžete jej nahradit klasickým hermelínem. Opékejte cca 10 minut a poté z trouby vytáhněte.
2. Polníček propláchněte a vložte do mísy. Přidejte pokrájená rajčata a promíchejte. Vytvořte si zálivku z olivového oleje, limetky, trošky medu a dochuťte ji solí a pepřem. Důkladně promíchejte a přidejte i trošku vody, aby se zálivka lépe dostala ke každému kousku salátu. Přidejte zálivku do mísy a důkladně promíchejte.
3. Předělejte salát z mísy na servírovací talíř a nahoru umístěte grilovaný sýr. Kolem rozložte nakrájené jahody a vlašské ořechy. Finálně dochuťte sýr solí a pepřem a poté jej nakrojte a nechte stékat po salátu.
A jaký salát chutná nejvíce vám? Přeju dobrou chuť. 🙂
Všechny recepty byly připraveny ze surovin z prodejny Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2).