3 zimní polévky, které ho rozehřejí

12.1.2016

Mrazivé zimy jsme si sice zatím letos úplně nedočkali, ale pro všechny případy jsem si pro vás připravila tři zimní polévky, které vás prohřejí a ocení je i vaše druhá polovička. Starou pravdou totiž je, že láska prochází žaludkem. Souhlasíte? Ukážu vám jak na rychlou hráškovou polévku, čočkovou se slaninou i zimní boršč. 

 

Rychlá hrášková s dýňovými chilli semínky 

polévky.003

Co budete potřebovat?

  • 50 g másla
  • 1 velká cibule
  • 1 litr vody (vývaru)
  • 400 g hrášku
  • 1/2 Alpro sójové smetany na vaření
  • 4 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • dýňová semínka
  • chilli koření
  • zakysaná smetana na ozdobu

Postup: 

Do hrnce dáme máslo a lehce na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme nakrájený česnek – krátce osmahneme a poté přisypeme hrášek. Promícháme, necháme trošku povolit a poté přelijeme vodou (nebo vývarem). Povaříme hrášek do měkka a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem tak, jak máte nejraději. Do rozmixované polévky pak zamícháme trošku smetany – já k vaření ráda používám tu od Alpra.

Při servírování můžeme ozdobit troškou zakysané smetany a posypat dýňovými semínky. Úplně nejlépe chutnají, když je předtím jemně opražíte na pánvičce s troškou soli a třeba chilli kořením.

 

Čočková se slaninou 

polévky.004

Co budete potřebovat? 

  • 250 g červené čočky
  • 1 rajčatový protlak (nebo rajčata v plechovce)
  • 2 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 4 plátky slaniny
  • 1 litr vody (nebo vývaru)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 Alpro sójové smetany na vaření
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • římský kmín
  • zázvor
  • koriandr
  • zakysaná smetana na ozdobu

Postup: 

Nejdříve čočku důkladně několikrát propláchneme a poté dáme dle návodu vařit do vody – až do měkka. Na pánev nalijeme olivový olej a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a koření – necháme rozvonět. Přidáme nakrájená rajčata, která krátce osmahneme, a poté smícháme i s protlakem.

Jakmile čočka změkne, slijeme vodu z hrnce a jeho obsah přesuneme do hrnce s rajčatovým základem. Vše důkladně promícháme a případně dle požadované hustoty můžeme dolít horkou vodou (vývarem). Chvíli povaříme, aby se chutě spojily – a můžeme dodat krémovější chuť smetanou Alpro.

Na pánvičce opražíme slaninu – hezky se dá použít také nějaká dobrá klobáska nebo třeba čabajka. Při servírování můžeme do talíře dát lžičku zakysané smetany s čerstvým koriandrem. Nakonec ozdobíme kouskem opražené slaniny.

 

Víkendový boršč 

polévky.002

Co budete potřebovat? 

  • 1/2 kg hovězího masa (přední)
  • 1/2 kg vepřových žeber
  • 2 červené řepy
  • 1/3 zelí
  • 2 brambory
  • 3 mrkve
  • 80 gramů slaniny nakrájené na kostičky
  • plechovka červených fazolí
  • 4 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • sůl
  • trošku octa
  • zakysaná smetana k podávání

Postup: 

Do velkého hrnce dáme cca 3 litry vody a vložíme žebra a maso. Přidáme česnek, koření a celou cibuli. Začneme pomalu vařit. V menším hrnci pomalu vaříme červenou řepu – je dobré k ní přikápnout trošku octa, aby měkla rychleji. Na pánvi osmažíme slaninu a přidáme nakrájenou mrkev a brambory. Zalijeme troškou vývaru z prvního hrnce a pomaličku vaříme, až zelenina změkne.

Jakmile máme vývar hotový, vyndáme maso, které dáme vychladit (poté nakrájíme a zbavíme jej tlustých částí). Připravený vývar přecedíme a poté s ním zalijeme maso, zeleninu, řepu, fazole a pokrájené zelí. Vše ještě mírně povaříme a poté můžeme podávat. Typickým doplňkem při servírování je zakysaná smetana – tak na ni nezapomeňte.

Kam pro potřebné suroviny? Cestou z práce  nebo školy se zastavte do supermarketu Albert (patro -2). Tu nejlepší slaninu najdete v  Marks & Spencer Fresh Food (patro 1) a pro sójovou smetanu zaskočte do  dm drogerie markt (patro – 2). 

Peter
Mohlo by vás zajímat