Mrazivé zimy jsme si sice zatím letos úplně nedočkali, ale pro všechny případy jsem si pro vás připravila tři zimní polévky, které vás prohřejí a ocení je i vaše druhá polovička. Starou pravdou totiž je, že láska prochází žaludkem. Souhlasíte? Ukážu vám jak na rychlou hráškovou polévku, čočkovou se slaninou i zimní boršč.
Co budete potřebovat?
Postup:
Do hrnce dáme máslo a lehce na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme nakrájený česnek – krátce osmahneme a poté přisypeme hrášek. Promícháme, necháme trošku povolit a poté přelijeme vodou (nebo vývarem). Povaříme hrášek do měkka a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem tak, jak máte nejraději. Do rozmixované polévky pak zamícháme trošku smetany – já k vaření ráda používám tu od Alpra.
Při servírování můžeme ozdobit troškou zakysané smetany a posypat dýňovými semínky. Úplně nejlépe chutnají, když je předtím jemně opražíte na pánvičce s troškou soli a třeba chilli kořením.
Co budete potřebovat?
Postup:
Nejdříve čočku důkladně několikrát propláchneme a poté dáme dle návodu vařit do vody – až do měkka. Na pánev nalijeme olivový olej a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a koření – necháme rozvonět. Přidáme nakrájená rajčata, která krátce osmahneme, a poté smícháme i s protlakem.
Jakmile čočka změkne, slijeme vodu z hrnce a jeho obsah přesuneme do hrnce s rajčatovým základem. Vše důkladně promícháme a případně dle požadované hustoty můžeme dolít horkou vodou (vývarem). Chvíli povaříme, aby se chutě spojily – a můžeme dodat krémovější chuť smetanou Alpro.
Na pánvičce opražíme slaninu – hezky se dá použít také nějaká dobrá klobáska nebo třeba čabajka. Při servírování můžeme do talíře dát lžičku zakysané smetany s čerstvým koriandrem. Nakonec ozdobíme kouskem opražené slaniny.
Co budete potřebovat?
Postup:
Do velkého hrnce dáme cca 3 litry vody a vložíme žebra a maso. Přidáme česnek, koření a celou cibuli. Začneme pomalu vařit. V menším hrnci pomalu vaříme červenou řepu – je dobré k ní přikápnout trošku octa, aby měkla rychleji. Na pánvi osmažíme slaninu a přidáme nakrájenou mrkev a brambory. Zalijeme troškou vývaru z prvního hrnce a pomaličku vaříme, až zelenina změkne.
Jakmile máme vývar hotový, vyndáme maso, které dáme vychladit (poté nakrájíme a zbavíme jej tlustých částí). Připravený vývar přecedíme a poté s ním zalijeme maso, zeleninu, řepu, fazole a pokrájené zelí. Vše ještě mírně povaříme a poté můžeme podávat. Typickým doplňkem při servírování je zakysaná smetana – tak na ni nezapomeňte.
Kam pro potřebné suroviny? Cestou z práce nebo školy se zastavte do supermarketu Albert (patro -2). Tu nejlepší slaninu najdete v Marks & Spencer Fresh Food (patro 1) a pro sójovou smetanu zaskočte do dm drogerie markt (patro – 2).