Podzim rozhodně patří mezi má nejoblíbenější roční období a rána jsou mojí milovanou částí dne. Musím se ale přiznat, že kombinace těchto dvou věcí mi dohromady příliš nejde. Chybí mi, když mě ráno do postele nešimrá sluníčko, ale ona je teď tma. O to víc je nyní důležité najít důvody, proč ráno vyskočit z postele. Pro mě je to rozhodně snídání – těším se na něj už večer při usínání a vždycky plánuju, co si dám dobrého. Mám pro vás čtyři recepty, jak si ráno připravit tak dobré jídlo, že se vám bude z postele chtít alespoň o kousek víc.
SLADKÉ SNÍDANĚ
Banánové lívance
Jednoduchý a zdravý recept, který si zamilují všichni, kteří rádi mlsají hned po ránu. Nekonečné možnosti sladkých kombinací plných ovoce, oříšků, medu, sirupu.. Abyste pod lívance nemusela přidávat máslo ani olej a byly opravdu zdravé – dopočuji pořídit si kvalitní pánev – mrkněte do prodejny Home & Cook (patro -2), kde vám i poradí s výběrem té nejvhodnější.
Na lívance pro jednoho potřebujeme:
To, co máte nejraději na ozdobu – třeba:
Postup:
Nakrájejte banán na větší kousky, přidejte do misky vajíčka a trošku kokosu. Vše pořádně zamíchejte tyčovým mixérem na jemnou směs. Pokud nemáte mixér, dá se to zvládnout i vidličkou, ale lívance nejsou tolik nadýchané.
Rozehřejte pánev a postupně na ní tvořte malé lívanečky, které opékejte z obou stran. Poté vrstvěte na talířku do malé věže. Ozdobte tím, co máte rádi. Mojí oblíbenou podzimní kombinací jsou fíky, hruška, med, pekanové oříšky a tvaroh.
Pohanková kaše s ovocem
Kaše je mojí oblíbenou dobrotou pro rána, kdy se mi z postele nechce hlavně kvůli ošklivému a studenému počasí. V takových dnech vám neudělá na duši nic hezčeji, než teplá kaše v břiše. Mám ráda klasiku z ovesných vloček, ale ještě oblíbenější je kaše z lámané pohanky, která je moc zdravá – neobsahuje lepek a je vhodná pro posilnění imunity i detoxikaci organismu.
Co budete připravovat na dvě porce:
Čim si kaši vylepšit:
Postup: Pohanku vysypeme do osolené vroucí tekutiny (já mám nejraději kombinaci kokosového mléka a vody), promícháme a chviličku vaříme. Až kaše zhoustne, odstavíme z vařiče a přimícháme vše, co máme rádi – kousek másla, med, kokos, skořice, oříšky, semínka,.. je to jen na vás. Dáme do misky a ozdobíme ovocem a troškou oříšků, můžeme posypat třeba čokoládovými pilinkami.
Tip: Ideální je pohanku co nejdříve odstavit a dát uležet tak, jak to dělaly naše babičky – do peřin. Zachová se tak v ní co nejvíce vitamínům a také rutin (příznivě působí na cévy, antioxidant zvyšující účinky vitamínu C). Pokud ale ráno nemáte času nazbyt, postupujte dle receptu výše.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Zbožňujete zastřená vejce s holandskou omáčkou a dáváte si je ke snídani pokaždé v kavárně? Můžete i doma! Chce to kousek trpělivosti a cviku, pár minut času a bude vás to stát i trochu více špinavého nádobí. Ale když to vychytáte, budou vás všichni nade vše milovat a stanete se vyhlášeným odborníkem na snídaně.
Holandská omáčka:
Ztracené vejce:
K podávání:
Postup: Do menšího hrnce dejte převařit vinný ocet, který svařte asi o dvě třetiny a odstavte. Do většího hrnce dejte pomalu vařit vodu a připravte si misku, která bude k hrnci pasovat pro vytvoření vodní lázně, na jejíž páře omáčku vytvoříte. Do vybrané misky dejte 2 žloutky a poté asi 1,5 lžíce svařeného octa a šlehejte metličkou do zhoustnutí – až do lehké a nadýchané pěny. Vyjměte misku z vodní lázně.
Do vajíček pomaličku po částech přimíchávejte rozpuštěné máslo – velmi opatrně, aby se omáčka nesrazila. Dochuťte pepřem, solí i troškou citronové šťávy.
Ve velkém hrnci dejte vařit asi 1,5 litru vody a vmíchejte do ní asi 1 lžíci vinného octa. Do hrníčku si rozklepněte vajíčko. Roztočte vroucí vodu v hrnci do víru a doprostřed opatrně vlijte vajíčko z hrníčku. Díky víru se vajíčko hezky zatočí a bílek hezky zakryje žloutek. Vařte asi 2 – 3 minutky tak, aby žloutek uvnitř zůstal ještě tekutý. Vajíčko poté jemně vyjměte děrovanou naběračkou.
Housku rozkrojte a dejte jemně opéct na pánev. Poté ji pomažte troškou holandské omáčky, můžete přidat baby špenát (ten můžete upravit také tepelně na pánvičce s troškou česneku – velká dobrota) a nakonec položte plátek parmské šunky. Nahoru položte vajíčko a přelijte holandskou omáčkou. Můžete ještě dochutit pepřem a solí, ozdobit kouskem pažitky.
Vaječná omeleta se špenátem
Rychlá omeleta, která se dá při uspěchaných dnech zabalit s sebou – takže si ji můžete vychutnat i u vás v práci. Další ranní variance, kterou můžete připravit z toho, co máte nejraději – sýr, uzeniny, zelenina, .. Mojí oblíbenou kombinací je špenát s rajčátky.
Co budete potřebovat:
Postup: Dvě vejce vyklepněte do misky, přidejte trošku vody, sůl a pepř a našlehejte metličkou. Na pánev dejte kousek másla a až se rozpustí, rozlijte do pánve vejce. Nechejte omeletu zatáhnout, poté otočte a opečte i z druhé strany.
Na druhou pánev dejte kousek másla, rozetřený stroužek česneku a zprudka orestujte špenát a rajčátka. Vzniklou směs dejte dovnitř omelety a přidejte kousky mozzarelly. Hotovo!
Smoothie plné vitamínů
Není ráno nic jednoduššího, než do mixéru hodit vaše oblíbené ovoce a nechat jej pracovat za vás. Pak jen přelít do vaší cestovní sklenice a můžete běžet do práce. Kdy jindy si vychutnávat ovocné nápoje plné vitamínů než na podzim. A pokud nemáte ráno čas, nebo vám třeba chybí mixér – parádní seženete v Euronics (patro 2) – zastavte se po cestě pro snídani do Fruitisima (patro +2) nebo do UGOVY ČESTVÉ ŠŤÁVY (patro -2).
Skvělé ovocné snídaně i svačiny plné vitamínů si užívejte celý podzim a zimu, ať podpoříte svoji imunitu!
Všechny recepty byly připraveny ze surovin z prodejny Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2).
Přeji vám prima rána s báječnými snídaněmi, které vás naladí na celý den!
Barča