Znáte to – máte volný večer, který plánujete strávit s knížkou nebo časopisem a dobrým čajem. V tom zazvoní mobil a z něj se ozve vaše kamarádka, že by se za hodinku mohla zastavit. Co dobrého pro ni připravíte?
10 MINUT – JEDNODUCHÝ TOAST SE ŠPENÁTEM
Čekáte jen jednoho, dva hosty? Co připravit křupavé toasty plné kvalitních dobrot? Toastovač ani kečup není rozhodně potřeba.
Co budete potřebovat:
Postup: Na pánev nejdříve dejte opéct slaninu. Poté na ni vložte toastový chleba a opečte ze dvou stran. Opečený chléb můžete potřít máslem, zasypejte ještě dokud je teplý nastrouhaným sýrem a položte plátky slaniny. Aby bylo vše hezky barevné, přidejte lístky baby špenátu a dolaďte červeným rajčetem. Jako tečku můžete přidat kolečka vejce a na tenko nakrájenou červenou cibuli. Nezapomeňte opepřit a osolit.
Kde se předzásobit: Báječný balený toastový chléb najdete v Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1), voňavou slaninu můžete vyzvednout v Klobásky u Síkorky (patro -2) a zrající cheddar v Ráj sýrů (patro -2). Ostatní suroviny jsem nakoupila v prodejně Albert (patro -2).
Tip: Vypadá váš host hladově? Všechny ingredience můžete ještě zakrýt druhým plátkem chleba. Do toastu můžete samozřejmě přidat vše, co máte rádi. Skvěle chutná třeba s rajčatovým pestem, nebo kousky tuňáka.
10 MINUT – JEDNOHUBKY S AVOKÁDEM A SUŠENÝMI RAJČATY
Ne vždycky to musí s návštěvami skončit u klasického chlebíčku s vajíčkovou pomazánkou. I když nemám nic proti, třeba k mé tetě se na tohle vyloženě těším. Samozřejmě jednohubky můžete připravit se vším, co máte rádi a není to žádná věda. Já zbožňuji avokádo, a tak ho přidávám téměř do každého jídla. Od mé letní návštěvy Itálie jsem propadla chuti nakládaných rajčat a lahodného prosciutta. A tak jsem pro vás vymyslela dvě kombinace, které jsou právě o těchto surovinách.
Avokádové
Co budete potřebovat:
Postup: Nakrájejte bagetu na stejnoměrné kousky a pokládejte na ně kousky avokáda. Poté rozmačkejte přímo na jednotlivém plátku bagety avokádo vidličkou. Ozdrobte červenými rajčátky a posypejte kousky sýru. Pokud nemáte cheddar, zkuste třeba parmezán. Na konec popepřete a osolte dle chuti.
Italské
Co budete potřebovat:
Postup: Nakrájejte bagetu na stejnoměrné kousky a lehce je opečte na pánvi. Poté na každý kousek pomažte kouskem másla, vyberte v obchodě třeba jemně slané máslo Lurpark. V Albertu seženete bez problémů. Poté položte na bagetu prosciutto, lístek bazalky a rajčátko ze sklenice. Na závěr můžete posypat kousky sýru.
Kde nakopit: Bagetu křupavou jako z Paříže si můžete odnést z Pekařství PAUL (patro 0). Nakládaná rajčata a avokádo nejraději kupuji v Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1). Prosciutto jsem vybrala v Klobásky u Síkorky (patro -2) a sýr v Ráj sýrů (patro -2). Ostatní potřebné drobnosti najdete v prodejně Albert (patro -2).
K zakousnutí
Někdy na přípravu zbyde opravdu pár minut – a tak mám pro vás dva rychlé tipy na maličkosti, které jsou prostě mňam. Nachos nemůžou být špatně – vylepšete tuhle klasiku alespoň domácím dipem. Česnekový, mátovo-okurkový nebo (překvapivě) z avokáda. Ten jsem doma připravila tentokrát i já. Jak na něj?
15 MINUT – GUACOMOLE
Co budete potřebovat:
Postup: Rozkrojte avokádo, vyjměte pecku a vydlabanou dužinu v misce důsledně promačkejte vidličkou. Přidejte olej, smetanu, limetkovou šťávu, nastrouhaný česnek, na jemno pokrájenou papričku a koriandr. Vše promíchejte a dochuťte pepřem a solí. Na závěr vmíchejte najemno nakrájená rajčátka. Podávejte s nachos – sýrové, solené, nebo chilli – je to jen na vás, skvělý výběr mají v Marks & Spencer i Albertu.
Tip: Hledáte-li zdravější variantu k zakousnutí, neuděláte chybu hummusem se zeleninou. Ten je na přípravu doma poměrně náročný, ale dá se koupit také hotový – takže je opravdu za minutku na stole. Přidejte kousky zeleniny – mrkev, okurku, rajčate, nebo třeba kedlubnu.
Kde se předzásobit: Kromě avokáda a hummusu z Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) jsem všechny ostatní dobroty nakoupila v prodejně Albert (patro -2).
40 MINUT – TEN NEJRYCHLEJŠÍ KOLÁČ NA SVÉTĚ
Koláč, který připravím pokaždé, když mě doma honí mlsná a nebo nemám příliš času. Stačí dvě misky, lžíce a forma na pečení. Místo váhy si vystačíte s kelímkem, drobenku časem jistě také odhadnete od oka. Navíc je z ingrediencí, které vždycky doma mám. Moje nejoblíbenější varianta je s malinami – během podzimních měsíců si vystačíte i s mraženými.
Co budete potřebovat:
Na drobenku:
Na vymazání formy:
Postup: Troubu zapněte ještě před přípravou a nastavte teplotu na 180 °C. V misce smíchejte všechny ingredience na těsto a rozetřete jej do předem vymazané a vysypané formy. Poté rovnoměrně zasypejte ovocem.
V druhé misce prsty zpracujte drobenku a poté jí posypejte celý koláč. Formu vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Že je koláč hotový poznáte právě podle drobenky, která krásně zezlátne.
Kde nakoupit: Všechny potřebné suroviny nakoupíte v PALLADIU v prodejně Albert (patro -2).
Když budete mít čas: Znáte vanilkový krém z Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1)? Měli byste! Dá se s ním vylepšit každý koláč a jiné sladké dobroty. Při podávání jím koláč můžete přelít a třeba i dozdobit čerstvým ovocem. V obchodě jej najdete u chlazených produktů – hned vedle smetany.
Nemáte na pečení čas, nebo vás to zkrátka nebaví? Pak zaběhněte třeba do Řemeslné pekárny – Artisan Bakehouse (patro -2) v PALLADIU. Mají nekonečné množství koláčů ze kterých oči přechází. Navíc – nikdo nepozná, že jste koláč doma neupekla – tak dobré to je. Hledáte jen nějakou sladkou drobnost? Já naprosto zbožňuji makronky z Pekařství PAUL (patro 0).
Přeji dobrou chuť, samé milé návštěvy a krásné dny plné barevného podzimu! 🙂
Barča