Cukroví na poslední chvíli

18.12.2014

Štědrý den se nezadržitelně blíží (taky vám každý rok připadá, že je ten advent kratší a kratší?) a vy ještě pořád nemáte žádné cukroví. Nebojte, nejste v tom sami! Mám dojem, že tentokrát budu ráda, když stihnu alespoň nějaké druhy připravit během posledního předvánočního víkendu. A sázím na to, že mě zachrání mé oblíbené – a superrychlé – recepty. Ráda se s vámi o ně podělím.


NUGÁTOVÉ HRUDKY
Tohle pečené cukroví vlastně není tak úplně nugátové, spíš kakaové, tak jako tak ale patří už pár let vedle rohlíčků a lineckého (které naštěstí peče babička) k vánočním klasikám. Většinou děláme rovnou dvojitou dávku.

  • 175 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 špetka kypřícího prášku
  • Nutella (nebo jiný lískooříškový krém) (vše Albertpatro -2)
  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky
  2. Smíchanou mouku, kypřící prášek a kakao postupně přidáváme do vyšlehané směsi.
  3. Hrudky klademe na plech lžičkou*
  4. Hrudky pečeme cca 10 – 12 minut při teplotě 150 stupňů
  5. Jednotlivé hrudky spojujeme Nutellou

*Recept radí cukrářský sáček, ale osobně se mi tato metoda nikdy neosvědčila (vy můžete vyzkoušet ten z Home&Cook, patro -1)
Cukrovi-4
DOMÁCÍ LANÝŽE
Dokonale vděčné cukroví! Kromě toho, že je naprosto božské, poslouží také klidně jako milý dárek pro přátele, či známé. Pokud tedy nesníte všechno ještě dřív, než ho stihnete zabalit. 🙂 A jejich další nesporné plus? Chuťově se na nich můžete naprosto vyblbnout a máte tak třeba cukroví 3 v 1. Já totiž zpravidla dělám rovnou varianty 2 – lanýže z tmavé čokolády obalované v kakau, lanýže z mléčné čokolády obalované v oříškách nebo v kokosu.

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce likéru podle vlastní chuti, například Amaretto (Kratochvílovci, patro – 2)
  • 2 lžíce kakaového prášku
  1. Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr a nechte rozpustit ve vodní lázni.
  2. Do chladnoucí směsi přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.
  3. Ze ztuhlé hmoty tvarujte lanýže (oválky nebo koule) a obalujte v kakau (nebo oříškách, kokosu).
  4. Lanýže skladujte v chladu.

Cukrovi-3

P.S.: Nestíháte-li vůbec, vždy můžete nakoupit pralinky či lanýže vyrobené profesionály – BON BON (patro 0, patro +2).

OVESNÉ MINISUŠENKY 
Když už čas tlačí hodně, stejně si vždycky říkám, že cukroví a jiného sladkého bude přes svátky tolik, že se klidně můžu uchýlit k záložní variantě v podobě tradičních ovesných sušenek ve zmenšené podobě. Protože ty, když se nesní, vydřží opravdu dlouho a jako rychlá svačinka do práce jsou v lednu naprosto ideální.

 

  • 100 g másla
  • 50 g ovesných vloček (přes noc namočené ve vodě)
  • 110 g ovesné mouky nebo nadrcených vloček
  • 1 vejce
  • špetka kypřícího prášku
  • 3 – 4 lžíce javorového sirupu (dm drogeriemarkt, patro – 2)
  • dle chuti hrozinky, brusinky, oříšky, čokoládu (Marks & Spencer – Fresh Food, patro +1)

 

  1. Máslo rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce vychladnout.
  2. Přidejte ostatní přísady a zpracujte, dokud nevznikne hladká směs.
  3. Hmotu klaďte po lžičkách na pečící papír.
  4. Sušenky pečeme cca 10 min při teplotě 150 stupňů.

Cukrovi-2

 

Doufám, že stihnu alespoň jednu dávku od každého receptu. A co vy, které cukroví vyzkoušíte na poslední chvíli? Nebo jste lepší jak já a už snad máte všechno napečeno a nachystáno? 😉

Kateřina
Mohlo by vás zajímat