Zbožňuji podzim – kromě měkkých slunečních paprsků, krásných barev v přírodě a příjemného vrstvení v módě přináší moji oblíbenou pochoutku – dýni! Halloweenem dýňové šílenství naštěstí nekončí, takže jsou stále k dostání na všech farmářských trzích. A já je kupuji po kilech! Připravila jsem pro vás 3 + 1 tipy, jak si tuhle dobrotu užít pokaždé jinak – a vždycky to bude rychlovka, která rozzáří vaše podzimní dny.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Asi největší klasikou je polévka. Existuje asi tisíc receptů a variací – pokaždé tak můžete udělat tuto dobrotu nějak jinak – s mrkví, batáty, chilli, kokosovým mlékem, kukuřicí, nebo fazolemi. Navíc je to super rychlý recept, který zvládnete i po namáhavém dni a jako bonus – udělá vám krásně v břiše. Polívka prostě k podzimu patří. Jak ji dělám nejraději?
Co nakoupit:
Postup:
Dýni rozkrojím, vydlabu z ní semínka a pokapu olivovým olejem. Připravím si plech s pečícím papírem, na něj větší kusy dýně položím a peču cca na 220 °C, dokud není dýně měkká. Poté dýni oloupu (nemusí se) a kusy rozmixuji tyčovým mixérem.
Do hrnce dám kousek másla a na něm osmažím na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidám dýňové pyré a nechám provařit. Až se dýně ohřeje, přidám plechovku kokosového mléka a dochutím oblíbeným kořením – kari, kurkuma, troška chilli (nejlépe z čerstvých papriček), sůl a pepř – vše podle chuti. Nechám ještě chvíli prohřát na plameni a poté servíruji. Skvěle chutná s nasekanou pažitkou, petrželí nebo čerstvým koriandrem.
Rychlé dýňové rizoto
Další mojí oblíbenou dýňovou rychlovkou je rizoto. Sice jej nedělám správně podle Italů, ale máme z něj na talíři vždycky velkou radost a udělá nám během podzimních večerů hezky. Navíc se stejně jako polévka dá udělat pokaždé trošku jinak, a tak to s ním není nikdy nuda. Skvěle chutná i druhý den, když se všechny chutě ještě více rozvinou.
Co nakoupit:
Postup:
Dýni rozkrojím, vydlabu z ní semínka a pokapu olivovým olejem. Připravím si plech s pečícím papírem, na něj větší kusy dýně položím a peču cca na 220 °C, dokud není dýně měkká. Poté dýni oloupu (nemusí se) a kusy rozmixuji tyčovým mixérem.
Dva hrnky rýže dám do sítka a proleji studenou vodou. Poté dám vařit do hrnce s vodou – dokud téměř nezměkne (cca 20 minut).
Ve druhém hrnci rozpustím trošku másla a přisypu na kostičky nakrájenou cibuli, kterou takto smažím pár minut, dokud nezměkne. Poté přidám připravené dýňové pyré a přimíchám okapanou předvařenou rýži. Do směsi přiliji bílé víno a nechám vařit, dokud se neodpaří (cca 5 minut). Poté ochutím solí a pepřem – je možné přidat také třeba chilli, nebo jiné oblíbené koření.
Na malé pánvi osmažím plátek slaniny, který pak umístím na naservírovanou rýži. Ozdobit můžeme třeba rozmarýnem, nebo čerstvou petrželkou. Na závěr posypu nastrouhaným parmezánem.
Tip: Rizoto skvěle chutná také s kousky kuřecího masa, které stačí zprudka osmažit na pánvi a přidat na talířek namísto slaniny. Pokud si přejete mít rizoto chuťově výraznější – uvařte rýži v kuřecím vývaru.
Dýňový koláč se smetanovým krémem
Mým třetím nejoblíbenějším receptem je rozhodně dýňový koláč. Nejraději mám ten s krémem ze sladké a zakysané smetany, který pak ozdobím pekanovými, nebo vlašskými oříšky. Podzimní dobrota k čaji a vaší oblíbené knížce jako dělaná.
Co nakoupit:
Dýni rozkrojím, vydlabu z ní semínka a pokapu olivovým olejem. Připravím si plech s pečícím papírem, na něj větší kusy dýně položím a peču cca na 220 °C, dokud není dýně měkká. Poté dýni oloupu (nemusí se) a kusy rozmixuji tyčovým mixérem.
Do jedné mísy dám všechny tekuté suroviny – podmáslí, změklé máslo, vajíčka, trošku javorového sirupu a olej. Vše umíchám do hladké směsi a přidám i dýňové pyré.
Ve druhé míse smíchám všechny sypké potraviny a poté vmíchám do první mísy s těmi tekutými. Vše pomalým mícháním smíchám v hladkou hmotu a vyliji na máslem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech. Vložím do trouby a peču cca 30 minut. Dopečenost kontroluji špejlí. Poté koláč nechám vychladnout.
V míse vyšlehám smetanu se Smetana Fixem. Jakmile je šlahačka tuhá, přimíchám lžící zakysanou smetanu a jemně dochutím javorovým sirupem. Vzniklý smetanový krém naliji na vychladlý koláč a uhladím. Nakonec ozdobím jemně nasekanými pekanovými oříšky (skvěle chutná také s troškou skořice, nebo nastrouhanou hořkou čokoládou).
Podzimní kávová láska: Pumpkin Spice Latté
Pro všechny milovníky kávy ze Starbucks (patro -2, nebo -1) – i letos nám dělá radost skvělá sladká podzimní záležitost – Pumpkin Spice Latté. Tato příchuť patří mezi ty legendární a každý rok těší kávové nadšence po celém světě. Zachumlejte se do šály – skvělé mají letos v H&M (patro – 1 a 0) – a užijte si horkou kávu s dýňovým nádechem i vy. Navíc letošní podzimní hrníčky jsou nádherné! <3
Mějte se krásně a nezapomeňte vyrazit do přírody – tam je totiž podzim nejhezčí.
B.
Všechny recepty byly připraveny ze surovin z prodejny Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2).