Na jaře se nejvíc těšíme na naše české bílé zlato – chřest, na křupavé mrkvičky a na šťavnaté kedlubny. Jedná se o nejoblíbenější druhy jarní zeleniny, plné vlákniny, vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte jejich blahodárné účinky v našich neobvyklých receptech.
INGREDIENCE
Na 6 porcí:
3 lžíce másla
3–4 malé šalotky, na tenká kolečka
1 brambora, cca 100 g (varný typ C), na tenké plátky
650 g bílého chřestu, oloupaného, zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na cca 3cm kousky
1,5 litru drůbežího či zeleninového vývaru
125 ml 12% smetany na vaření
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
2 výhonky zeleného chřestu a jedlé kvítky (macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák…) na ozdobení
2 lžíce lanýžového či extra panenského olivového oleje
POSTUP
■ V hrnci na středním ohni opečte na másle doměkka šalotku, pak přidejte bramboru a chřest a dobře promíchejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
■ Nechte polévku trochu zchladnout a rozmixujte ji dohladka. Opět přiveďte k varu, vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.
■ Nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Výhonky zeleného chřestu škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.
■ Polévku podávejte ozdobenou kolečky a plátky chřestu a kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem.
Ingredience na tuto polévku seženete v Supermarketu ALBERT (patro -2).
INGREDIENCE
Na 4 porce:
4 kuřecí prsní řízky s kůží (po 200 g)
80 g změklého másla
1 lžíce nasekaných lístků tymiánu
2 lžičky najemno nasekaných čerstvých lístků šalvěje
1 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej
čerstvé rustikální pečivo k podávání (nemusí být)
SALÁT:
1 větší svazek ředkviček, na tenká kolečka
3–5 mrkví (podle velikosti), na šikmé delší plátky
2 jarní cibulky, nadrobno
2 velké hrsti nahrubo nakrájeného čerstvého koriandru
směs salátových lístků
ZÁLIVKA:
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
3 lžíce citronové šťávy
3 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce panenského olivového oleje
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
pár kapek tekutého medu (podle chuti)
POSTUP
■ Promíchejte suroviny na salát kromě salátových listů a prošlehejte přísady na zálivku. Zálivku zamíchejte do salátu a dejte do ledničky.
■ Mezitím v misce utřete máslo, tymián, šalvěj a parmazán. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte, rozdělte na čtvrtiny. Prsty opatrně uvolněte kůži na všech kuřecích prsou. Vtiskněte pod ni vždy 1/4 bylinkového másla. Maso dejte na talíř, zakryjte a dejte na 30 minut do chladničky, aby máslo ztuhlo.
■ Troubu předehřejte na 220 °C. Vychlazená kuřecí prsa položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem. Osolte a opepřete. Pečte 10 minut. Troubu zmírněte na 200 °C. Kuře potřete vypečenou šťávou. Pečte ještě 15–20 minut, aby se maso propeklo. Nechte ho pár minut odpočinout a nakrájejte na plátky.
■ Pak do salátu vmíchejte salátové listy a podávejte ho k masu. Jezte s pečivem podle chuti.
Na zdravý salát z čerstvých surovin si zajděte do bistra HOME OFFICE Bistro & Coffee (patro +2).
INGREDIENCE
Na 4 porce:
2 lžíce strouhanky (nejlépe japonské Panko)
2 lžíce mletých mandlí
4 lžíce olivového oleje
2 špetky mletého koriandru a mletého fenyklového semínka
sůl a čerstvě mletý pepř
80 g anglické slaniny, na kostičky a opečené dokřupava
300 g kedlubny, oloupané a na kostičky
2 hrušky, zbavené jádřince a na kostičky
cca 2 hrsti salátu
1 lžíce kaparů v soli, propláchnutých a osušených
ZÁLIVKA:
150 g bílého jogurtu
1 lžička medu
2 lžíce smetany ke šlehání
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
POSTUP
■ Strouhanku a mleté mandle opečte na oleji dozlatova. Přidejte koření, osolte a opepřete, odstavte a nechte vychladnout.
■ Smíchejte přísady na zálivku a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. V míse promíchejte opečenou slaninu, kedlubny a ovoce. Vmíchejte zálivku.
■ Salátové listy rozdělte do skleniček – snažte se je postavit podél stěn, doplňte kedlubnovo-ovocným salátem. Podávejte posypané ochucenou strouhankou a kapary.
Skleničky na tento salát zakoupíte v prodejně Potten & Pannen (patro -2).
INSPIRACE
Další nápady na netradiční a zdravé recepty najdete v kuchařce Lehká kuchyně, LUXOR, (patro –2, –1).
DO PRÁCE
Zdravý oběd nebo svačinu si můžete zakoupit v Supermarketu ALBERT (patro -2) a v UGO Salaterii (patro +2).