Cuketová sezóna je v plném proudu a vy nevíte, co s ní? Máme pro vás 3 neobyvklé recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. A nemusíte se bát – jako vždy to budou rychlovky. Jíte cuketu stále na jeden způsob? Zaručujeme, že si ji můžete dát ke snídani, k obědu i k večeři a nikdy to nebude stejné, nebo nuda!
O cuketě
Cuketa je oblíbenou zeleninou, která je z 90 % tvořená vodou a další důležitou složkou je vláknina. Díky vysokému obsahu vody se cuketa řadí mezi potraviny dietní – pokud jste na čísla, bude vás zajímat informace, že 100 g cukety = pouhých 20 kcal. Loupat nebo neloupat? Neloupat! Právě ve slupce je obsažen například vitamín E a byla by velká škoda se o něj ochudit. V plodu pak můžete objevit hořčík, vápník, draslík, železo a také několik vitamínů skupiny B.
CUKETOVÉ MUFFINS KE SNÍDANI
Co budete potřebovat:
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, oříšky. Rozpalte troubu na 180 °C.
2. V jiné míse vyšlehejte vajíčka s olejem. Přidejte cuketu, mrkev, špenát a postupně přisypávejte i suchou část z první misky. Promíchejte a dochuťte.
3. Do formy na muffins rozložte papírové košíčky a postupně je naplňte vzniklou směsí. Pečte v troubě na 180 °C asi 15 minut.
Cuketa je skvěle stravitelná i za syrova. Proto se stala pro všechny raw nadšence skvělou náhradou klasických těstovin. Vyzkoušejte tento rychlo-recept a pokud nefandíte raw stravě, klidně na chvilku pusťte i pánev. Cuketové špagety můžete vytvořit pomocí speciálního přístroje na jejich vytváření, nebo si pomoci klasickou škrabkou, kterou má v kuchyni úplně každý.
Co budete potřebovat:
2 mladé cukety střední velikosti
olivový olej
sůl, pepř
10 cherry rajčátek
stroužek česneku
oblíbené pesto (doporučuji koupit v Marks & Spencer)
tvrdý sýr
Postup:
1. Omyjte cukety a pomocí škrabky (nebo přístroje) vytvořte tenké proužky cuket. Malinko osolte a pokapejte olivovým olejem – vše v misce promíchejte rukama, aby se olej a sůl rozmístily rovnoměrně.
2. Na pánev kápněte trošku olivového oleje a orestujte jemně rajčata (tak aby se neroztekla) s najemno pokrájeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem tak, jak máte nejraději.
3. Do mísy k cuketám přídejte vaše oblíbené pesto – skvěle chutná bazalkové nebo z medvědího česneku. Přidejte orestovaná rajčátka, jemně promíchejte a nahoru ozdobte sýrem.
CUKETOVÉ PLACKY K VEČEŘI
Co budete potřebovat:
jednu velkou cuketu
dvě drobné mrkve (pro dodání pěkné barvy)
100 g sýru (třeba Gouda)
1 stroužek česneku
oblíbené bylinky
3 lžíce pohankové mouky
2 vejce
sůl, pepř a olivový olej
Postup:
1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy, posolte a nechte chvilku odstát – pustí vodu. Tu poté odlijte. Přistrouhejte na jemno mrkev a sýr. Do směsi pak dejte třený česnek, dochuťte bylinkami, přidejte pohankovou mouku a zalijte rozšlehanými vajíčky. Vše v míse důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
2. Rozpalte teflonovou pánev a tvořte na ni malé placky, opékejte z obou stran.
3. K placičkám si připravte oblíbený salát nebo jednoduchý dip. Skvěle chutná mix jogurtu, česneku a bylinek.
Všechny ingredience najdete v supermarketu Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2).
Zdroj fotografií: Shutterstock