Když je ošklivé počasí, co vám zvedne náladu? U mě je to hodinka času pro sebe po náročném dni. Zavřu se do kuchyně a peču. A pak to, všechno ještě teplé, ochutnávám. A u toho si čtu třeba oblíbený časopis nebo knihu. Mám pro vás dva tipy na podzimní kouzla v kuchyni s jablky a hruškami. A se spoustou skořice. Bez ní by to nebylo pravé podzimní pečení.
HRUŠKOVÁ GALETKA
Na těsto:
Na náplň:
Jak na to:
V míse smíchejte sypké těstoviny na máslo a postupně do nich zapracujte změklé máslo s troškou vody. Nejlépe těsto zpracujete v rukách. Na konci by vaše těsto mělo být hladké. Poté jej zabalte do mikroténového sáčku a dejte do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
Hrušky očistěte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty v míse smíchejte se šťávou s limetky, většinou třtinového cukru, s hladkou moukou a špetkou soli. Všechno přidané by se vám mělo mezi hruškami rovnoměrně rozmístit.
Troubu si předehřejte na 180°C. Z lednice vytáhněte těsto a na pomoučeném pečícím papíru jej vyválejte na placku o tloušťce cca 3-4 mm. Přemistěte pečící papír i s rozváleným těstem na plech. Doprostřed umístěte náplň tak, aby vám zůstal okraj cca 3 cm. Tento okraj pak zahněte přes náplň.
Okraje galetky pomazejte rozšlehaným vejcem. Celou placku zasypte zbytkem cukru, který v teple zkaramelizuje. Šup do trouby na cca 35-45 minut.
JABLEČNÉ MUFFINY
Na těsto:
Na drobenku:
Jak na to:
V míse smíchejte tekuté suroviny a jemně zašlehejte ručním mixérem. Přidejte nastrouhaná jablka a zamíchejte lehce do směsi.
Poté přidejte všechny suché suroviny a lehce je lžící vmíchejte. Není potřeba vytvářet dokonale hladké těsto. U muffinů je to spíše na škodu, těsto by mělo být strukturované.
Předehřejte si troubu na 180°C. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a postupně je plňte vzniklým těstem. Vyjde vám cca jedna lžíce do košíčku.
V malé míse si připravte směs drobenku. Dávám od oka změklého másla, mouky a cukru s trouškou skořice, které společně v misce poté zapracovávám, dokud nezhrudkovatí. Na každý kopeček těsta v košíčcích přidáváme trošku drobenky.
Dáme do trouby péct cca na 40-45 minut.
Všechny recepty byly připraveny ze surovin z prodejny Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2).