Po mimořádně horkém létě přichází hektický a sychravý podzim. Letos ještě náročnější, protože při tropických teplotách si organismus moc neodpočinul. Jak si dobít baterky a posilnit imunitu před další chřipkovou sezónou? Máme pro vás tipy na potraviny a recepty z nich, se kterými se s přechodem do podzimního či zimního módu vypořádáte raz dva!
UGO OČISTA
Vsaďte na UGO Očistu, tedy ucelený detoxikační program, který díky odlehčení jídelníčku pomáhá organismu znovu se nastartovat a připravit se na náročné období zimních měsíců. UGO Očista představuje devítidenní program, který se skládá ze tří dnů s lehkým jídelníčkem, tří dnů, během kterých se konzumují jen ovocné a zeleninovo-ovocné šťávy (2,5 litru na den) a končí opět třemi dny s odlehčenou stravou. Klíčové jsou ty tři “šťávové” dny, během kterých dopřáváte organismu v podstatě jen koncentrované zdraví a dáváte mu odpočinout od trávení a od mnoha nezdravých látek.
JAK TO FUNGUJE
Tím, že svému tělu odlehčíte jídelníček, mu také usnadníte regeneraci a vytvoříte tak prostor pro přirozený detox a s ním související příval energie. UGO Očista byla sestavená tak, aby splňovala správnou kombinaci jak potřebných živin, tak i pestrost a zajímavou chuť. Ovocné a zeleninové šťávy jsou ošetřené metodou paskalizace, tedy vysokým tlakem. Díky tomu vydrží déle čerstvé.
Ugova čerstvá šťáva, (patro –2) či UGO salaterie (patro +2).
PROČ JE JÍST A Z JAKÝCH POTRAVIN JE ČERPAT
O důležitosti vitaminu C má většina lidí povědomí již od útlého dětství. Na význam železa ovšem velmi často zapomínáme. Pokud bychom dlouho zanedbávali jeho příjem, mohli bychom si přivodit celou řadu onemocnění. Nejzávažnější z nich je chudokrevnost.
Železo je v potravinách zastoupeno ve dvou formách – hem a non-hem. Formu hem najdeme především v živočišných zdrojích potravy bohatých na hemoglobin, tedy v červeném mase, rybách nebo drůbeži, a je pro tělo snadněji vstřebatelná. Zatímco non-hem železo se vyskytuje v rostlinných zdrojích potravy, jako například luštěninách, sušeném ovoci, obilninách a zelenině. Abyste tělu dodali z non-hem železa maximum, vždy jej kombinujte s vitamínem C, který kromě citrusových plodů naleznete i v kiwi, brokolici, zelí nebo černém rybízu.
Pokud upřednostňujete rostlinnou stravu před živočišnou, a nemáte tak přísun hem železa, sáhněte po červené řepě. Ta patří mezi tradiční léčiva proti chudokrevnosti. Váš salát bude zářit krásnou barvou a navíc zvýší odolnost vašeho organismu.
RECEPT NA SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU A POLNÍČKEM:
* 4 ks středně velké bulvy červené řepy
* balzamikový krém s příchutí fíků
* 2 hrsti polníčku
* sýr feta
* olivový olej
* sůl a čerstvě namletý pepř
* slunečnicová semínka
Předehřejte si troubu na 200 °C. Červenou řepu omyjte, osušte, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete. Každou bulvu zabalte do alobalu a pečte 45 minut. Poté ji nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Na talíř naskládejte spolu s polníčkem, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým krémem. Poté posypte rozdrobeným sýrem a slunečnicovými semínky.
Čerstvé potraviny, Albert (patro –2).
PROČ JE JÍST A Z JAKÝCH POTRAVIN JE ČERPAT
Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje takzvané karotenoidy. Jedná se o přírodní pigmenty dodávající potravinám, jako jsou například rajčata, mrkev a špenát, jejich krásně syté odstíny. Karotenoidy můžeme považovat za přírodní antioxidanty, které pomáhají organismu v boji proti předčasnému stárnutí buněk. Tyto důležité sloučeniny jsou rozpustné v tucích. Co to v praxi znamená? Když tělu dopřejete kombinaci ovoce či zeleniny a zdravých tuků, bude schopno přijmout mnohem více karotenoidů.
Mezi zdravé tuky rozhodně patří avokádo, lněné semínko, olivový olej a oříšky. Nebojte se tyto zdroje nenasycených mastných kyselin zařadit nejen do přípravy salátů, ale i osvěžujících ovocných či zeleninových koktejlů.
RECEPT NA VYVÁŽENÉ SMOOTHIE:
* 1 pomeranč
* ½ banánu
* ½ zralého avokáda
* 1 hrst mandlí
* 50 ml mandlového nápoje
Všechny ingredience pečlivě rozmixujte a podávejte s čerstvým pomerančem k zakousnutí.
Čerstvé potraviny, Albert (patro –2).
Zdroj fotografií: PR UGO, Shutterstock