V chladné části roku pohladí na těle i na duši krémové polévky a kořeněné dušené pokrmy v orientálním stylu. Chybět ale nesmí ani voňavé teplé nápoje.
Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C. Dýni rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na kusy. Rozložte je na plech, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte přibližně 1 hodinu do změknutí dýně (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. Plech, na němž se dýně pekla, vypláchněte zbývajícím vývarem a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk, přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (třeba s kopečkem šlehačky a bylinkami).
TIP: Na klasiku vynechte med a vanilku a polévku ochuťte navíc muškátovým oříškem a/nebo (pečeným) česnekem. Víno lze nahradit dalším vývarem. Polévku naslano dále můžete zakápnout dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky, doplnit chilli papričkou, krutony a pažitkou či kapkou lanýžového oleje.
Na výborné krémové polévky si zajděte do UGO Salaterie (patro +2). Ingredience na dýňovou polévku prodává supermarket Albert (patro –2).
Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
Na přípravu harissy dejte do robotu chilli papričky, česnek, citronovou kůru, 1/2 lžičky koriandru a 1/2 lžičky římského kmínu, 80 ml olivového oleje, čerstvý koriandr i se stonky, osolte a rozmixujte na pastu. Polovinou potřete kuřecí stehna a nechte 30 minut marinovat. Troubu předehřejte na 200 °C. Do odstaveného vroucího vývaru v rendlíku vmíchejte kuskus. Nechte 5 minut odpočívat, až se tekutina vstřebá. Pak načechrejte vidličkou. Přidejte dýni, 1 lžíci olivového oleje a zbylý mletý koriandr a římský kmín. Osolte, promíchejte a nasypte do pekáče. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm stehna dozlatova. Rozložte kůží nahoru na kuskus, doplňte klínky citronu a pečte 45–60 minut, až bude maso propečené. Při podávání zastříkněte šťávou z pečeného citronu a ozdobte zbývající harissou.
Na kořeněných jídlech v orientálním stylu si pochutnáte v restauracích El Emir, Chanchala Indian Taste, MONGOLIAN BBQ JURTA a Thai-Thai & Ramen (patro +2).
Ingredience pro 4 osoby:
Postup:
V rendlíku přiveďte na středním ohni k varu vodu s kořením a zázvorem. Vypněte a nechte 15 minut stát. Pak znovu přiveďte k varu a vsypte čaj. Opět vypněte a nechte 4 minuty louhovat. Přeceďte, vmíchejte mléko a med podle chuti. Krátce zahřejte a podávejte.
Lahodné kořeněné nápoje můžete vyzkoušet i v kavárnách Costa Coffee (patro 0) a Starbucks (patro –1 a –2).
Recepty a fotografie převzaty z kuchařky Koření z Edice Apetit, prodává LUXOR (patro –1 a –2).