V „době covidové“, kdy většina z nás pracuje z domova, se pro mnohé stalo vaření novou nutností. Máme pro vás čtyři rychlá jídla, která můžete jíst dva dny za sebou, ale pokaždé jinak. Hotová přitom budou dřív, než by u vás zazvonil kurýr s rozvážkou.
Ingredience na 2–3 porce:
1 lžíce másla + na zjemnění
50 g šalotky, nakrájené nadrobno
550 ml vývaru (nejlépe drůbežího, může být i zeleninový)
150–200 g kvalitního mraženého hrášku
sůl
bílý a růžový pepř
Postup:
Na másle zpěňte šalotku a opékejte ji asi minutu. Přilijte 100 ml horkého vývaru a na středním ohni ho nechte odpařit. Opět přilijte dalších 100 ml vývaru a znovu ho nechte odpařit. Přidejte hrášek, osolte, opepřete bílým pepřem, přilijte zbývajících 350 ml vývaru a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut a tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Případně dosolte. Milovníci krémovějších polévek mohou zašlehat kousek studeného másla, ale není to nutné. Polévku podávejte horkou, pro dospělé navrch ozdobenou růžovým pepřem.
Obměna: Jeden den můžete polévku kromě krutonů či pečiva doplnit třeba opečenou slaninou nebo šunkou, popřípadě uzeným tempehem, druhý den si ji dejte s obalovanými rybími prsty, krevetami nebo opečenou cizrnou z konzervy, okořeněnou podle vaší chuti.
Ideální výbavu pro domácí vaření pořídíte v prodejně Potten and Pannen (patro -2), například sadu nerezového nádobí Zwilling Essence Pohlreich Selection.
Suroviny potřebné pro recepty zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) nebo v oddělení FRESH FOOD prodejny Marks & Spencer (patro 0, 1).
Ingredience na 4 porce:
100 g anglické nebo sušené slaniny
1–2 chilli papričky
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
250 g ricotty
mořská sůl
1 svazek bazalky, otrhané lístky
400 g krátkých těstovin
strouhaný parmazán na posypání
Postup:
Slaninu nakrájejte na nudličky, papričky na plátky a česnek nadrobno. V pánvi na oleji opékejte slaninu a chilli papričky. Když je slanina zlatavá, přidejte česnek a míchejte 30 sekund. Pak stáhněte z ohně a vmíchejte ricottu. Osolte a vraťte na chvilku na oheň, aby se ricotta prohřála. Vypněte a vmíchejte bazalku (část si ponechte na ozdobení). Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Slité je promíchejte s omáčkou a podávejte posypané parmazánem a zbylou bazalkou.
Obměna: Druhý den můžete zbylé těstoviny promíchat s vejci prošlehanými s trochou mléka a zapéct podobně jako šunkofleky, ale posypané dalším strouhaným sýrem – parmazánem a/nebo mozzarellou.
S vakuovací startovací sadou Zwilling FRESH & SAVE z prodejny Potten and Pannen (patro -2) vám potraviny vydrží čerstvé až 5x déle.
Ingredience pro 4–6 osob:
4 kuřecí prsní řízky
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka mletého zázvoru
4 bílé rohlíky bez posypky, 2 dny staré
50 g mandlových lupínků
1 vejce
olivový olej na pokapání
2 citrony k podávání
Na remuládu
150 g majonézy
1 lžíce kaparů, nasekaných
3 lžíce nakládaných hub, nasekaných
1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno
1 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Kuřecí řízky nakrájejte na proužky zhruba 1,5 x 5 cm, osolte je a poprašte zázvorem. Smíchejte všechny přísady na remuládu, osolte ji a opepřete a dejte do chladničky. Rohlíky nakrájejte, vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Pak přidejte mandle a vše jedním dvěma pulzy nasekejte nahrubo. Maso promíchejte s rozšlehaným vejcem. Jednotlivé kousky masa potom obalujte v připravené mandlové strouhance a pokládejte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 25 minut dozlatova. Během pečení můžete jednou obrátit, ale není to nutné. Podávejte s připravenou remuládou a klínky citronu.
TIP: Když máte čas, dejte řízky marinovat. Osolte je, posypte špetkou mletého zázvoru, který zaručí, že maso krásně zkřehne, a naložte je do 150 ml bílého jogurtu smíchaného se 2 lžícemi olivového oleje. Díky tomu se zase při pečení či smažení nevysuší.
Obměna: Kuřecí nugety jezte jeden den s bramborami, druhý den si z nich udělejte sendvič nebo je přidejte coby zdroj bílkovin do salátu.
Zabavte své děti v kuchyni a naučte je péct cupcakes s kreativní sadou Cukrářské studio od Albi (patro -2).
Ingredience pro 4–6 osob:
240 g choriza, nakrájeného na kolečka
2 cibule, nakrájené na plátky
4 kuřecí prsní řízky
250 ml bílého vína
2x 400g konzerva krájených či drcených rajčat
2x 400g konzerva bílých fazolí, slitá a propláchnutá
hrst hladkolisté petržele, nakrájená nahrubo
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. V žáruvzdorném širším hrnci opečte na středním ohni chorizo. Přidejte cibuli a ještě 5 minut opékejte. Vše vyjměte a do hrnce vložte kuřecí maso a opečte je z obou stran. Do hrnce vraťte chorizo s cibulí, přilijte víno, minutu vařte, přilijte rajčata, vsypte fazole a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Na závěr posypte čerstvou petrželkou. Podávejte s vařenými bramborami, kuskusem, těstovinami nebo jen s pečivem.
TIP: K rajčatům můžete pro zvýraznění chuti vmíchat lžičku uzené papriky a trochu chilli.
Obměna: Druhý den si udělejte quesadillu: kuře natrhejte a spolu s fazolemi rozprostřete na pšeničnou či kukuřičnou tortillu. Posypte sýrem, přiklopte druhou tortillou a opečte či zapečte.
Po skvělém obědě je čas na dobrou kávu. Stylové sklenice na latte macchiato zakoupíte v prodejně TCHIBO (patro -2).